Bio Sensor

Suoritan pennuille Bio Sensor-ohjelman mukaista käsittelyä päivittäin 3-16 – vuorokauden iässä.

Bio Sensor -ohjelma on alunperin Yhdysvaltain armeijan kehittämä ja sen tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä. Aivosolujen välisten synapsien määrällä on vaikutus koko hermorakenteeseen. Pentujen hermoston kehitys on aktiivista 3-16 vuorokauden iässä, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Ja mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Menetelmä totuttaa pentua myös käsittelyyn. Tarkoitus on siis parantaa koiran stressinsietokykyä ja hermostoa. Sama ohjelma on käytössä mm. opaskoirakoululla.

Bio Sensor edesauttaa myös pennun sosiaalistumista totuttamalla sitä
käsittelyyn. Hyvän hermoston ja stressinsietokyvyn omaava koira pystyy aikuisenakin oppimaan tehokkaammin ja toimimaan paremmin vaativissakin tilanteissa. 

Bio Sensor-ohjelman on tutkittu vaikuttavan mm. seuraavilla alueilla:
– hermoston varhaisempi kehitys
– parempi kardiovaskulaarinen suorituskyky
– parempi vastustuskyky sairauksille
– parempi ongelmanratkaisukyky

Ohjelmaa suoritetaan pennuille 3-16 vuorokauden iässä kerran päivässä, jokainen kohta kestää 3-5 sekuntia. Ohjelmaa ei toisteta useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pentu kerrallaan käydään viisi kohtaa läpi:

  1. Kosketusärsyke, kosketetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä pumpulipuikolla.
  2. Pystyasento (pää ylös), pentu käsien välissä, pää hännän yläpuolella.
  3. Pystyasento (pää alas), kuten edellä, mutta pää alaspäin.
  4. Selkäasento, pidetään pentua selällään kämmenellä.
  5. Lämpöärsyke. Asetetaan pentu mahalleen märälle, jääkaappikylmälle, pyyhkeelle. Ei estetä pentua, jos se ryömii pois alustalta.

Tuire Kaimion -kirjassa Pennun kasvatus s. 11 on kohta Kehityksen tukeminen, 0-3 viikkoa, ja kappaleessa puhutaan samasta asiasta.

“Jos pentuja altistetaan kolmpäiväisestä alkaen pienelle määrälle stressiä päivittäin, ne kestävät myös vanhemmiten paremmin niiden hermostoa kuormittavia tilanteita. Helpoimmin tämä saavutetaan, jos kasvattaja nostaa päivittäin jokaisen pennun vuorotellen syliinsä, kääntelee sitä hetken hellävaroen ja laskee sitten pennun takaisin emon hoiviin. Lyhyt käsittely riittää: emän ja pentujen herkkää vuorovaikutusta ei tule häiritä tarpeettomasti. Kun käsittely aloitetaan näin aikaisin, kasvattajalta ei vaadita siedätystaitoa.”

Bio Sensor -ohjelman jälkeen käsittelen pentuja päivittäin ja teen yksinkertaisia totuttamis- ja oppimisharjoituksia luovutuspäivään asti.