Espanjanvesikoiran turkki ja sen hoito

Espanjanvesikoiran turkki poikkeaa monellakin tapaa useimpien rotujen turkeista. Karvaa ei irtoa vaan ajellaan 1-3 kertaa vuodessa. Rotumääritelmän mukaan näyttelyissä turkin pituus tulee olla 3-15 cm. Karva on lyhyenä kiharaa kuten lampaalla ja muodostaa pitkänä nyörejä. Nyörit muodostavat ilmavan karvapeitteen, joka suojaa koiraa talvella kylmältä ja sateelta. Kesäkuumalla ilmava turkki turkki eristää myös hieman lämpöä. Turkin tärkein ominaisuus tulee ilmi koiran noustessa ylös vedestä; ravistus irrottaa vettä tehokkaasti turkista. Tehokas vedenpoisto pitää ihon pinnan kuivana ja estää sitä kautta lämmönhukkaa kylmissä olosuhteissa.

Espanjanvesikoiran pennulla turkki on pehmeää pentukarvaa, joka ei useimmiten vielä muodosta rodunomaista nyöriä. Pentukarva ajetaan pois yleensä 3-5 kk iässä. Uusi karva alkaa kasvaessaan kihartua ja 3-5 cm pituisena alkaa muodostua kiharamaisia nyörejä. Iän myötä turkin laatu paranee. 2-3 vuoden iässä turkki on valmis. Pentumainen pehmeys on kadonnut, ja karva tuntuu kovemmalta ja karheammalta. Myös nyörit muodostuvat tiukemmiksi ja selvemmiksi. Yksilöiden välillä on turkinlaadussa on eroja. Joillakin nyörit ovat pienempiä ja toisilla suurempia aaltomaisia naruja. Joillekin naruja ei muodostu lainkaan ja turkki on pehmeähkö. Tälläinen turkki huopaantuu ja takkuuntuu pitempänä helposti. Silloin turkki onkin suositeltavaa pitää melko lyhyenä. Karvan voi väri vaikuttaa myös turkin laatuun.

Perushoito on helppoa. Turkkia ei missään nimessä saa kammata eikä harjata. Lyhyt karva pysyy hyvin puhtaana metsälenkilläkin, pitkään karvaan takertuu joskus tikkuja tms., jotka poistetaan sormin. Tarvittaessa koira pestään shampoolla. Pelkällä vedellä voi halutessaan suihkuttaa vaikka päivittäin, espanjanvesikoiran turkki vain paranee kastuessaan! Kuivaukseen riittää pyyhe. Joillakin espanjanvesikoirilla karvankasvu korvakäytävässä on melko runsasta. Kuten kaikilla pitkäkarvaisilla koirilla korvien taakse ja kainaloihin/nivusiin voi muodostua takkuja. Takut voidaan ajella pois tai selvittää sormin auki.

Kokonaisuutena espanjanvesikoiran omistaja pääsee turkinhoidossa vähällä. Pitkä turkki vaatii luonnollisesti hieman enemmän hoitoa, tarvittaessa naruja irrotellaan toisistaan sormin. Turkista ei käytännössä irtoa juurikaan karvaa, pitkästä turkista voi esim. koirien keskinäisissä leikeissä irrota tuppoja.

Karvanajelu suoritetaan 1-3 kertaa vuodessa. Yksilöiden välillä on eroja karvankasvunopeudessa. Keskimäärin karva kasvaa 1-2 cm kuukaudessa. Koska kosmeettinen trimmaus on kielletty, on parturointi yksinkertaista. Turkki ajetaan kauttaaltaan tasamittaan lyhyeksi. Saksilla leikkaaminen on työläämpää ja samalla on varottava leikkaamasta ihoon haavaa. Koiratrimmaajille espanjanvesikoiran turkki on helppo ja nopea leikattava.

Espanjanvesikoiran iho ja turkki on moneen muuhun rotuun verrattuna puhdas ja siisti. Ihosta irtoaa vähänlaisesti hilsettä, eivätkä turkki ja iho ole rasvaisia. Silitettäessä turkki tuntuu kuivahkolta. Turkki ei haise eltaantuneelle rasvalle. Normaalisti puhtaana pidetty turkki ei haise. Pitkässä turkissa saattaa kosteaan vuodenaikaan ulkoilun jälkeen tuntua kostean villan tuoksu.

Koirarotuja joista ei lähde karvaa mainostetaan joskus virheellisesti sopivan allergiselle. Allergiaa aiheuttaa koiran ihosta irtoava hilse ei karva. Allergeenejä on myös esim syljessä. Säännöllinen viikottainen eläimen pesu vähentää irtoavan hilseen määrää. Lievästi oireilevan ihmisen kohdalla saattavat sen takia allergiaoireet kadota / lieventyä. Mutta jatkuva altistus saattaa pahentaa allergiaa. Eläinallergia on vakava asia ja erittäin ikävä syy luopua koirasta.

Lue ja katso lisää espanjanvesikoiran turkihoidosta täältä.