Espanjanvesikoiran historiaa

RODUN ALKUPERÄ   

Espanjanvesikoiraa muistuttavia koiria on ollut Pyreneitten niemimaalla jo kauan, mutta koirien alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Eri teorioiden mukaan espanjanvesikoira on kesyyntynyt Pohjanmeren rannikolla eläneestä villikoirasta, polveutunut Itä-Euroopan tasangoille tulleiden paimentolaiskansojen nyöriturkkisista koirista tai sen juuret juontavat Pohjois-Afrikan berberien kiharakarvaisiin metsästyskoiriin. Jotkut uskovat koirien tulleen Espanjan rannikolle vasta 1700- ja 1800- lukujen vaihteessa, jolloin merinolampaita kuljetettiin turkkilaisilla laivoilla mm. Australiaan.

TEHTÄVÄT

spanjanvesikoiran alkuperäisinä tehtävinä on pidetty paimentamista ja laivakoirana toimimista. Köyhällä maaseudulla espanjanvesikoira on toiminut paimenena, pihavahtina, noutavana metsästyskoirana maalla ja vedessä, tavaroiden ja viestien viejänä sekä verrattomana seuralaisena.

RODUN KEHITYS

Vaikka esp.vesikoiria oli ollut Espanjassa vuosisatoja, niin kiinnostus rodun pelastamiseksi ja virallistamiseksi virisi vasta 1970-luvun puolivälissä. V. 1980 perustettiin rotuyhdistys, Acociación Española del Perro de Aguas Español, ja rodun ensiesiintyminen tapahtui Malagan koiranäyttelyssä toukokuussa 1981. Keväällä 1985 Madridissa järjestetetyssä kv. näyttelyssä rotu oli ensimmäistä kertaa virallisesti esillä ja FCI hyväksyi rodun myöhemmin samana vuonna.

FCI:n kokouksessa Meksikossa v. 1999 esp.vesikoirille myönnettiin oikeus vastaanottaa cacib.

RODUN TERVEYDENTILA

Espanjanvesikoiraa on pidetty suhteellisen terveenä rotuna, mutta populaation kasvaessa on espanjanvesikoirissa todettu erilaisia sairauksia siinä missä muissakin rotukoirissa. Espanjanvesikoirilla esiintyy mm lonkkaniveldysplasiaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, allergioita, kivespuutosta ja etenevää verkkokalvon rappeutumaa (PRA). Lisäksi joitakin tapauksia on raportoitu mm epilepsiaa, varvasanomaliaa, erilaisia synnynnäisiä kehityshäiriöitä, silmäsairauksia mm perinnöllistä kaihia sekä ihosairauksista follikulaarista dysplasiaa (FD) ja sebaceous adenitista (SA).

NYKYPÄIVÄN PERRO

Nykyään lähes kaikki espanjanvesikoirat ovat seura- ja harrastuskoiria. Espanjassakin enää pieni osa koirista toimii perinteisissä työtehtävissä. Rodun monipuolisuus on kuitenkin taannut niille uuden tulevaisuuden. Espanjassa koiria on menestyksellisesti koulutettu huume-, pommi- ja pelastuskoiriksi.

Espanjanvesikoiran älykkyys asettaa haasteita sen kasvattamiseen. Omistajalta vaaditaan tilanteiden ennakointikykyä ja perehtymistä espanjanvesikoiran tapaan havainnoida ja tulkita ympäristöään pääsääntöisesti näköaistin kautta. Ilman vahvaa ohjausta espanjanvesikoira saattaa arjessa ilmentää paimennus- tai vahtiviettiään ei-toivotuilla tavoilla. Rodulla voi ilmetä myös riistaviettiä. 

Espanjanvesikoira lukee erityisen taitavasti omistajiensa tunteita ja eleitä ja ottaa voimakkaasti mallia omasta perheestäänSiitä tulee omistajiensa oloinen koira, sekä hyvässä että pahassaMäärätietoisella, oikea-aikaisella ja osaavalla ohjaamisella koirasta tulee mukava ja monipuolinen työkoira tai harrastuskaveri.

( Vesikoirat ry )